SIA Mazulītis Ru - Vadības attieksme, draudi
Stāsts par to, kā dažu mēnešu laikā kļūt par agresīvu, neadekvātu mammu un tikt izsviestai no bērnudārza.
Privātajā montesori (kā vēlāk izrādījās, tas gan ir tikai nosaukums, jo lielākajā daļā grupu darbiniekiem nav attiecīgā izglītība) Mazulītis Rū Rīgā gāja abi mani bērni. 2 gadus es biju pārliecināta, ka mums ir ideāls dārziņš, jo ar mums bija visfantastiskākā audzinātāja, kādu savam bērnam vēlētos ikkatrs vecāks – atvērta, komunikabla, aktīva un savu darbu mīloša. Tas viss mainījās, kad audzinātāja aizgāja no dārziņa (vadības attieksmes dēļ) . Grupā sāka strādāt divas jaunas audzinātājas. Un viss krasi mainījās…
likās, ka viņu tandēma galvenais mērķis ir ātri vien izmainīt esošo kārtību, pie kuras bija pieraduši gan bērni, gan vecāki. Minimāla komunikācija ar vecākiem bija viņu noteikums nr. 1. Viena no audzinātājām apzināti izvairījās no jebkāda kontakta ar vecākiem – pat uz sms viņa izvēlējās, uz kuru atbildēt, uz kuru – nē. Jo, kā izrādījās, pat vienkārši jautājumi tiek uztverti kā aizskaroši.
Protams, ka vecāki sāka uzdot jautājumus arvien vairāk. Rezultātā vadība slēdz grupas whatsapp čatā iespēju vecākiem komentēt, bez jebkādiem paskaidrojumiem. Tiek ieviests “grupas telefons”, jo privāti audzinātājām nedrīkst rakstīt. Uz jautājumu – ko darīt, ja vakarā bērnam ir, piem. , akūta vemšana un vecāki vēlas uzzināt, ko bērns pa dienu ir ēdis – atbilde bija: “rakstiet uz grupas telefonu, atbilde būs rīt…”
agrāko pasākumu, ekskursiju vietā – “nekas nav ieplānots. ”
jautājums par grupas darba plānu – “viss pēc ministru kabineta noteikumiem. ”
ilgstoši saplīsuši vārtiņi – “tak netaisīsim šeit cietumu. ”
bērnu laukumiņš kā dubļu arēna – “tas dārgi maksā, un jāatstāj zaļā zona. ”
kāpēc ik nedēļu pazūd bērnu personiskās drēbes – “sekojiet kārtībai skapīšos. ”
kāpēc vienā grupā ir bērni vecumā no 2–6 gadiem – “tā pie mums ir. ” utt.
Vadības attieksme – “mēs jūs sadzirdējām” (tas ir – neko darīt un mainīt nevēlamies) . Pat tad, kad citi vecāki bija redzējuši gadījumus, kad darbinieki atļaujas bļaut un raustīt bērnus, vadības atbilde bija – “noteikti izrauts no konteksta, situācija nav zināma, un bērni ir jādisciplinē. ”
saprotot, ka esošajā grupā palikt nevēlamies, kopā ar vēl divām mammām uzrakstījām iesniegumu par pārcelšanu uz citu grupiņu. Vadība apstiprināja– “jā, no augusta varam 4 vietas nodrošināt. ” nevienā brīdī nebija piedāvājums sanākt kopā ar audzinātājām un šo situāciju izrunāt, kaut kā atrisināt, lai visi būtu apmierināti.
Pēc dažām dienām viena no audzinātājām aiziet no darba – jo “vecāki par daudz atļaujas. ” kas ar to domāts-neko konkrētu nepasaka.
Kādu vakaru, aizejot pakaļ bērniem, redzu, ka viņi +16 grādos ir palaisti ārā īsajos sporta tērpos. Tā kā pēc plkst. 17 ir tikai dežūrauklīte, kura par šo nav atbildīga, uzrakstu gan audzinātājai, gan vadītājai. Vadītāja nākamajā dienā atbild, ka grupas auklīte ir pateikusi, ka bērni ir tikuši pārģērbti, un “ir mani vārdi pret viņas darbinieces vārdiem”, un tālāk viņa šajā situācijā neiedziļināsies. Un jā – uz citu grupu mūs nepārcels, jo vietu tomēr nav…
pēc pāris stundām man jau zvana pats iestādes īpašnieks, kuru esmu redzēJusi vienu reizi– saruna ne tā patīkamākā. Īsumā-audzinātājas un vadītāja, vadītājas vietnieces uzrakstījušas sūdzības par mani kā pilnīgi nenormālu. Pie teksta, ka jau rīt manus bērnus “izliks aiz sētas”, beidzu sarunu (par komunikācijas stilu spriediet paši pēc sms) . Ar manu vīru gan tik drošs telefonsarunā nav…vēl uzrakstu vadībai un audzinātājai, kurā brīdī un kā tieši esmu viņas tik ļoti aizskārusi, atbilde, protams, neseko.
Rezultāts – līgums tiek vienpusēji lauzts. Bez paskaidrojumiem.
Mācība – ja ir jautājumi un pretenzijas (pamatotas) , klusē un turpini tik maksāt. Ja atļausies jau par daudz – paliksi aiz sētas ar saviem bērniem.
Un jā – tas nav tikai mans viedoklis, bet gan vairāku vecāku. Vienīgais – es nekad neklusēju un izteicu savus iebildumus.
Nobeigumā – ja iestādes darbiniekam, aizejot no darba, vadība liek parakstīt konfidencialitātes līgumu par klusēšanu, tad jautājums – kas tieši ir slēpjams un vai tiešām viss ir atbilstošs viņu daudzkārt uzsvērtajiem ministru kabineta noteikumiem…
Pēc jūsu rakstīšanas stila un sms var uzreiz pateikt kurš ir agresors, tā esat jūs .. jūs un jūsu vīrelis izklausaties neadekvāti ..
Pēc Jūsu komentāra stila var pateikt,ka laikam pats īpašnieks šeit raksta:)
Neesmu gan, diemžēl, bet mana attieksme būtu bijusi identiska .. tādas neadekvātas mamašas bojā gaisu gan grupiņā starp vecākiem, gan arī čakarē prātu audzinātajām .. bail pat iedomāties kas jums mājās notiek, vajadzētu jūs soc. dienestam apmeklēt .. pieļauju, ka jums arī patīk ieraut ..
Laikam jau Jums arī mana adrese pat zināma,tā ka droši,pareizi,labāk,lai pārbauda,nepaliekat vienaldzīgs:)