Eiropas apavi - Krāpšana, slikts serviss, apzināta maldināšana
23/05/2026 nopirku vasaras kurpes ELCHE SIA Eiropas apavi veikalā Daugavpilī par 69.99 eiro. Jau pēc pirmās valkāšanas uzraksts uz iekšējās zoles ar zīmola nosaukumu palika man uz pēdām, uz kurpēm nepalika neviens burts. Uz trešo reizi kreisajā kurpē sāka čīkstēt papēdis, ejot pa cietu virsmu. Divi mēnešu laikā valkājusi kurpes reizes 10-12, jūlija beigās ievērojusi, ka kreisajā kurpē sācis deformēties aizmugurēja daļa virs papēža, “nosēdies” uz leju un izskatās pēc sēnes cepures. Apavus ar šādu defektu redzēju tikai 90. gados tirgū. 06 augustā vērsos veikalā, aizpildīju iesniegumu un atstāju kurpes, jo nebija vadītājas, pārdevējā man solīja, ka rīt atzvanīs. Zvanu nesagaidīju un devos uz veikalu .Vadītājas nav, manas kurpes neviens neskatījās, man piedāvāja pastaigāties vai atgriezties vēlāk, “diena taču vēl nav beigusies”. Lūdzu izsniegt man iesnieguma kopiju ar parakstu un atzīmi, ka kurpes es atstāju veikalā. Veikala vadītajā uzreiz atradusies, iesnieguma kopiju pati neparakstīja, uzstāja, lai to izdara pārdevēja. To, ka kurpes ir ar defektu, atzina uzreiz un piedāvāja tās samainīt pret tādām pašām vai paņemt citu preci par šo summu. Iesniegumā es lūdzu atmaksāt naudu saskaņā ar PTAL. Veikala vadītāja atteicās to darīt, pēc viņas teiktā, es nevaru prasīt naudas atmaksu, ja ir iespēja preci apmainīt pret tieši tādu pašu. Lemt par naudas atmaksu var tikai uzņēmuma SIA “Eiropas Apavi” vadība Rīgā. Norādīja man uz to, ka, pērkot apavus “jālasa tas, kas rakstīts maziem burtiņiem.” Kur tas rakstīts, neprecizēja. Acīmredzot, runa bija par to lapiņu ar apavu kopšanas padomiem, ko izsniedz pēc samaksas kopā ar čeku. Pašās beigās tur rakstīts: “Ja nopirkta prece Jums neder izmēra, krāsas, modeļa dēļ, tai nav defektu vai bojājumu, tā vienkārši Jums nepatīk, Jūs nevar pieprasīt pārdevējam atgriezt par preci samaksāto naudas summu vai to apmainīt pret citu preci.” Tāpat viņa apgalvoja, ka es tik un tā nesaņemšu visu summu tāpēc, ka no manis noturēsies 30% no vērtības, tāpēc, ka es valkāju kurpes. 20/08 es saņēmu atbildi. Tas, ka pircēju pretenzijas izskata uzņēmuma vadība - tie ir kārtējie meli, atbildi parakstījis veikala vecākais pārdevējs. Atbildē norādīts viss tas pats - tā kā remonts nav iespējams, tad kurpes var samainīt pret tādām pašām vai dāvanu karti. (“dāvanu karte” par manu pašu naudu!). Preces atdošana ar ražotāja defektu pārdevējam nav ārkārtas situācija un nerada papildu izmaksas, tas ir parasta saimnieciska operācija. SIA Eiropas apavi darbinieku rīcība liecina, ka šo preci piegādātājam kaut kādu iemeslu dēļ atdot nevar. Nolēmu noskaidrot, kur tad ražo ELCHE zīmola apavus un es uzzināju daudz interesanta. Pēc interneta pieprasījuma rezultātiem noskaidroju, ka šī zīmola apavi Latvijā tiek tirgoti veikalu tīklā SIA Eiropas apavi un interneta veikalā 220.lv. SIA Eiropas apavi interneta veikalā atradu tādas pašas kurpes. Sezonas beigās ar atlaidi tie maksā 48,99 eiro ( -30%), ražotājs nav norādīts. Viss, ko izdevies atrast par zīmolu latviešu valodā: “Apavu zīmols ELCHE Latvijā ir cieši saistīts ar veikalu tīklu Eiropas Apavi, kur tas tiek piedāvāts kā viens no pamata preču zīmoliem. Kursa un izcelsme: Zīmola produkcija tiek ražota dažādās pasaules valstīs, sadarbojoties ar apavu ražotājiem Eiropā un Āzijā (tostarp Spānijā, Itālijā, Turcijā un Ķīnā), kurus Eiropas Apavi izvēlas savām kolekcijām. Nosaukums: Pats nosaukums Elche ir aizgūts no Elčes (Spānija) pilsētas, kas ir slavens Spānijas un Eiropas apavu ražošanas un industrijas centrs.” Informācija par zīmola izcelsmes valsti bija atrodama tikai krievu valodā: “ELCHE— это популярный российский бренд обуви и аксессуаров, название которого вдохновлено знаменитым испанским городом Эльче (известным своими обувными традициями) Страна происхождения: Россия . Производство: Продукция бренда создается с учетом российских климатических условий, а изготавливается преимущественно на фабриках в России и Китае.” Vairākās interneta vietnēs plašāk stāstīts par šo Krievijas zīmolu, tā izcelsmes vēsture, zīmola izcelsmes valsts - Krievijas Federācija; produkcijas ražotājvalsts – Kīna, Krievija; nekur nav pieminētas citas ražotājvalstis. No visas atrastās informācijas sanāk, ka ELCHE - tas ir Krievijas zīmols, kas tiek ražots Krievijā un Ķīnā, SIA Eiropas apavi - vienīgais Latvijas tirdzniecības tīkls, kurā tas tiek pārdots. Turklāt uzņēmums neafišē savu saistību ar Krievijas zīmolu. Šeit atradu 14 sūdzības, kurās pircēji norāda uz SIA Eiropas apavi veikalos iegādāto apavu ļoti slikto kvalitāti, apzinātu maldināšanu un krāpšanu. Neviena no šīm sūdzībām nav atrisināta bez trešās puses līdzdalības. Tāpat ir daudz negatīvu atsauksmju par apavu kvalitāti un servisu sociālajos tīklos. Tāpēc, veikala vadītājas apgalvojums, ka mans gadījums - izņēmums un iepriekš sūdzību par apavu kvalitāti nav bijis, neatbilst patiesībai. Esmu konsultējusies ar kurpnieku, viņš apgalvo, ja uzraksts ar zīmola nosaukumu pazūd pēc pirmās valkāšanas, visticamāk, tas tika izdarīts nevis ražošanas procesā, bet vēlāk, uz gatavā izstrādājuma. Visi apstākļi dod pamatu šaubīties, vai šie apavi tiešām ir ELCHE zīmola produkcija. Viss izskatās tā, ka te ir ar ko nodarboties ne tikai PTAC, bet arī citām valsts iestādēm - VID; FID utt.