Auto izplūdes gāzes - Kaitē veselībai

Automašīnu izplūdes gāzes satur kaitīgas vielas, kas var negatīvi ietekmēt veselību. Galvenie piesārņotāji ir:Oglekļa monoksīds (CO): Samazina skābekļa uzsūkšanos asinīs, izraisot galvassāpes, reiboni, nogurumu, elpošanas problēmas un, smagos gadījumos, pat nāvi.
Slāpekļa oksīdi (NOx): Kairina elpceļus, izraisa astmas lēkmes, hroniskas plaušu slimības un palielina infekciju risku.
Cietās daļiņas (PM2.5, PM10): Smalkās daļiņas iekļūst plaušās un asinsritē, veicinot sirds un asinsvadu slimības, plaušu vēzi un elpošanas problēmas.
Oglekļa dioksīds (CO2): Tieši neietekmē veselību, bet veicina klimata pārmaiņas, kas ilgtermiņā rada veselības riskus (piem., karstuma viļņi, alerģijas).
Benzols un citi gaistošie organiskie savienojumi (VOC): Var izraisīt vēzi (īpaši leikēmiju), kā arī nervu sistēmas un aknu bojājumus.

Īpaši apdraudētas grupas: Bērni, gados vecāki cilvēki, grūtnieces un cilvēki ar hroniskām elpceļu vai sirds slimībām.Risinājumi: Izmantot sabiedrisko transportu, velosipēdus vai elektroauto.
Regulāri pārbaudīt auto izplūdes sistēmu.
Atbalstīt stingrākus emisiju standartus un zaļās tehnoloģijas.

K