darba attiecības

Ar darbinieku, kuram ir septiņpadsmit gadu, ir noslēgts darba līgums, pieņemot darbā par naktssargu. Valsts darba inspekcijas pārstāvis, veicot attiecīgā uzņēmuma pārbaudi, norādīja darba devējam, ka nepilngadīgos saskaņā ar likumu aizliegts nodarbināt nakts laikā un ka viņam minētais darbinieks jāatlaiž no darba.Darba devējs nepiekrita, norādot, ka minētais darbinieks ir pilngadīgs, jo ir noslēdzis laulību un saskaņā ar CL 221. panta otro daļu „par pilngadīgu uzskatāma persona, kas likumā paredzētajā kārtībā stājusies laulībā pirms astoņpadsmit gadu vecuma”.Kā izšķirams strīds?

M margo 11.05.2009

Atbildes (8)

L Lināna 11.05.2009

Domāju, ja šo strīdu izskatītu tiesā, darba devējam nevarētu būt īpaši spožas izredzes, jo tiesa droši vien Darba likumu interpretēs, ņemot vērā šīs konkrētās normas mērķi un atradīs izņēmumu no Civillikuma noteikumu par pilngadību pēc laulības. Proti, visticamāk, ka šīs Darba likuma normas mērķis ir aizsargāt pusaudža veselību un pareizu attīstību. Tātad - panākt to, ka cilvēks, kura attīstība tikai turpinās, netiktu nodarbināts nakts darbā, kas uzskatāms par smagāku nekā darbs dienas laikā (tas izriet arī no normām, kas paredz lielaķu atalgojumu par arbu naktī). Līdz ar to varētu secināt, ka uz šo Darba likumā paredzēto gadījumu nebūtu attiecināms Civillikuma noteikums par pilngadību. Tomēr, no otras puses, ja pilngadība, tad pilngadība bez izņēmumiem.
Manā ieskatā, šī Civillikuma normas tvērums ir par plašu un tas nedrīkstētu tikt attiecināts uz Darba likuma noteikumiem par pusaudžu noadrbināšanu nakts darbā.

D D 13.05.2009

Jā, šajā gadījumā es arī domāju, ka jaunietis nevar strādāt nakts darbu, jo ir nepilngadīgs, saskaņā ar darba un darba aizsardzības likumdošanas. Nakts darbs ir darbs, kas saistīts ar īpašiem apstākļiem, un tas, ka jaunietis ir precējies, neko nemaina. tas tomēr saistīts ar veselību un drošību darba vietā, nevis statusu.

T tāpat vien 14.05.2009

Un kāda tad jēga no likuma, ja to nevar piemērot? Likumā ir runa par pilngadību kā tādu, nav noteikti izņēmumi, līdz ar to neredzu iemeslu uzskatīt, ka likums nevar būt attiecināms uz nakts darbu. Kāda tad ir jēga šim likuma pantam? Var ātrāk šmigu pirkt? :D

P pufa 14.05.2009

ja puisis precējies- tātad spēj uzņemties atbildību ne vien par sevi, savu rīcību utt., bet arī par otru, tajā skaitā- arī par saviem pēcnācējiem. pieņemot darbā nepilngadīgu- ir vajadzīga vecāku piekrišana, bet par cik puisis, nodibinot laulību pirms 18 gadu sasniegšanas kļuvis pilngadīgs CL inertpretējumā, šī norma neattiecas uz viņu. tātad uz puisi attiecas visas likuma normas kā uz pilngadīgu. manas subjektīvās domas...

P pufa 15.05.2009

Nevar viss, jo par šmigu noteikts vecums, no cik drīkst pirkt nevis statuss.

E esdomāju 20.05.2009

lai tiesājas. kamēr iztiesāsies (atlaišanas tiek apturēta), tikmēr jau pilngadīgs.
un vispār - cilvēks precējies, strādā par naktssargu. 1. ģiemne jāapgādā. 2. kaut kā taču no tās trakās mātītes jātiek vaļā. tad nu vismaz izguļas pa naktīm (darbā).

S sindi 21.05.2009

Nu ja jau uzskatāms par pilngadīgu, tad piesieties nevajadzētu, manuprāt...

A Aleksai 24.05.2009

Kamēr tiesa pienāks,būs jau pilngadīgs! :D Ir nu gan lielā starpība-17bai 18.:D
Tik un tā katram cilvēkam neatkarīgi no pases vecuma ir biologiskais vecums,kas ne vienmēr sakrīt ar pasē rakstīto.

Pievienot atbildi

Lejupielādēt failus

Sīkdatnes mūsu tīmekļa vietnē tiek izmantotas, lai darbu tajā padarītu draudzīgāku un efektīvāku lietotājiem. Lai nodrošinātu visu vietnes funkciju darbību, lūdzu noklikšķiniet uz „Pieņemt Sīkdatnes”. Plašākai informācijai iepazīstaties ar mūsu Sīkdatņu lietošanas noteikumiem un ar mūsu Personas datu apstrādes noteikumiem.

Pieņemt Sīkdatnes