Ivars Ruģelis, Maļinovskis Sigurds, SIA AIRLESS - Nekvalificēts darbs
Neiesaku izmantot šī absolūti nekompetentā "būvuzrauga" pakalpojumus. Viņa "meistari" ir tādi paši nekvalitatīvi strādnieki, vai arī viņš uzliek viņiem nepiederīgus darbus, kuru rezultāts ir atbilstošs.
Viss sākās ar stāstiem par to, kā viņam patīk, kad viss ir "skaisti, taisni, glīti". Kā jau varēja nojaust, nekas no uzskaitītā galu galā netika izpildīts. Pirmais meistars pēc flīžu ieklāšanas uz grīdas saslima, un mēs nolēmām pagaidīt, kamēr viņš izveseļosies. Gaidīšana ilga apmēram divas nedēļas (precīzi vairs neatceros), pēc tam parādījās pirts interjera "meistari". Atbrauca trīs vai četri cilvēki un sacēla burzmu, bet tad divi no tiem vairāku dienu laikā (3-4) lika karkasu oderei un siltināja sienas ar putupolistirolu. "Meistari" tik dedzīgi lika karkasu, ka izdūra sienas cauri 5-6 vietās. Novākt ķieģeļu lauskas un citus būvgružus no sienām? Tas priekš muļķiem – mēs līmējam folijas lenti tieši virs gružiem, mēs taču siltinām sienas, tā būs siltāk!
Tad viens no viņiem gandrīz nedēļu apšuva sienas un griestus ar dēļiem. Kad jau gandrīz visi griesti bija apšūti, es jautāju – kāpēc tie nav siltināti? Beigās pārtaisīja, un, kā izrādījās, tas sākotnēji nebija paredzēts – nu tiešām, kāpēc siltināt pirti no visām pusēm, pietiks tikai ar sienām, vai ne?
Šiem "meistariem" nav ne jausmas par dēļu šuvu aizsegšanu, to prasīju pats, un to mūsu "būvuzraugs" lika darīt jaunajam flīzētājam. Flīzētājam, Karl! Kad es redzēju, kā viņš pielīmēja stūrus priekštelpā, teicu, ka tālāk ar to tikšu galā pats.
Elektroinstalācija pirtī arī lika taisīt flīzētājam. Protams, LED lenti pārlīmēju un savienoju jau es pats.
Kad koka darbi bija pabeigti, pirts durvis nez kāpēc izrādījās apgrieztas.. Kājām gaisā... Stikla pirts durvis bez apakšējā rāmja... Šo pašu rāmja daļas neesamību "meistari" droši vien uzskatīja par brāķi un paši pielika dēlīti ar skavām. No augšas. Tas, ka priekštelpas durvju eņģes ir nepareizi uzstādītas, mani vairs nepārsteidza.
Bet tas, ka "meistari" nezina, kāpēc skrūvgriežiem ir griezes momenta iestatījums, mani apbēdināja, jo absolūti visas skrūves ir ieskrūvētas tādā mērā, ka vai nu skaidas uz visām pusēm, vai arī brusa ir pāršķelta uz pusēm.
Tas pats "jaunais" flīzētājs atradās apmēram trīs nedēļas pēc koka darbu pabeigšanas, kuru laikā mūsu "būvuzraugs" solīja "šonedēļ visu pabeigt".
Vecajā pirtī bija malkas katls, un kurtuve atradās pagrabstāvā (pirts ir mājā, pagrabstāvā). Tika apspriests un tāmē iekļauts, ka caurums sienā tiks aiztaisīts. Demontāža un papildu kanalizācijas caurules nomaiņas darbi, kā arī atklātās grīdas betonēšana pie sienas, kurā bija kurtuve, tika veikti pirmajā nedēļā. Liekas, ka tā ir darbu daļa, kas nekādi nav saistīta ne ar pirti, ne priekštelpu, ne dušas telpu – atnāc, uztaisi un brīvs. Bet laikam es kaut ko ne to apēdu un izfantazēju. Apmetēji mūsdienās ir rets zvērs un ļoti aizņemti. Īsāk sakot, sienu aiztaisīja pāris vizīšu laikā pašās beigās. Remonts sākās februāra pirmajās dienās. Un pats pārsteidzošākais ir tas, ka jaunietis vārdā Emīls, apmetējs, bija vienīgais, kas pēc sevis sakopa un atstāja kārtību. Blāviens, viņš pat nomazgāja grīdu!
Īsāk sakot, pirms pilna norēķina es mēģināju noskaidrot dažas lietas, kas man likās dīvainas – proti, materiālu izmaksas durvīm un "elektroinstalācijai". Abas durvis, kā izrādījās, Depo maksā 120 un 140 eiro, bet tāmē tām bija atvēlēti pa 250 eiro katrai. Ar elektriskajiem materiāliem pēc kopīgiem aprēķiniem sanāca apmēram 150, tāmē 220. Čeku, pierakstu vai jebkādas uzskaites par to, kas, kuram objektam, kādā daudzumā, mūsu "būvuzraugam" nav. Kam tas vajadzīgs!?
Es sāku nojaust ko sliktu, kad "būvuzraugs" atveda spuldzes un LED lenti pirtij. Bet tikai uz lentes iepakojuma bija rakstīts pielietojums no -20 līdz +40. Beigās es pats meklēju lenti, un pēc tam visu pārējo, lai saprastu, cik tas viss maksā. Nu, un pēc tam pieņēmu, ka visas pārējās materiālu izmaksas ir uzpūstas 1.5-2 reizes.
Sarunas laikā Ivars, tas pats "būvuzraugs", apgalvoja, ka viņš "orientējas pēc tāmes" un "iet pretī" visām manām "vēlmēm", un, kad kaut kas ir jāpārtaisa vai jāpiepērk, tas tiek kompensēts ar šādām paaugstinātām materiālu izmaksām, un viņš papildus naudu neņemot. Tomēr nauda griestu siltināšanai pirtī bija vajadzīga, un arī cena vienām no durvīm pacēlās. Kaut gan jau pašā sākumā teicu: "Es saprotu, ka nav iespējams 100% paredzēt materiālu izmaksas, un, ja kaut kas ir dārgāks vai vajag kaut ko piepirkt, es to apmaksāšu." Un vienīgā mana "neapmierinātība" bija par lenti, kuru Ivars, citāts: "palūdza konsultantam lenti saunai". K-kompetence.
Pasūtīt konteineru atkritumu izvešanai – bez problēmām, Ivars taču ar to nodarbojas ne pirmo dienu – pasūtām 3 kubikmetru konteineru un iekraujam tieši pusi atkritumu. Uz vārdiem "Ivar, vai tu neredzēji otro kaudzi?" viņš atbildēja, ka "aizmirsis". Es tiešām vairs pats neatceros, ko tieši viņš aizmirsa, droši vien pagriezt galvu ¯_(ツ)_/¯.
Un, protams, neaizmirstam par laiku, ko mūsu "būvuzraugs" pavada, braukājot uz veikaliem – lai nopirktu divas spuldzes, divus turētājus un to pamatnes, kā arī LED lenti, tādam speciālistam ir jāizbrauc uz veikalu vismaz trīs reizes. Un tad vēl vienu reizi pēc transformatora, jo LED lenta taču no 220V nedarbojas. Un neaizmirstam par "kļūdām", ko pieļāvuši "meistari", kuras liek mūsu "būvuzraugam" vēl vairāk tērēt savu dārgo laiku. Un visu šo Ivars nosauca par "servisu". Serviss par nekvalificētu darbu un tā labošanu, ne mazāk nekvalificētā veidā, un viss par jūsu naudu. Ēdiet, tikai neapšļāpstieties.
Tāds nu tas stāsts. Negaidiet no šī "meistara" kompetenci, te ar to pat nesmaržo. Un es droši vien esmu naivs muļķis, kas sagaida kvalitatīvi paveiktu darbu par "meistara" noteikto summu, par kuru es pat nestrīdējos.