Ellas Šatalovas ģimenes ārsta prakse - Negatīva pieredze ar ģimenes ārsta praksi
Neiesaku šo ģimenes ārsta praksi !
Pēc sadarbības ar šo ģimenes ārsta praksi saistībā ar sarežģītu saslimšanu man radās nopietnas bažas par ārstēšanas procesa koordinēšanu, komunikāciju un pieeju pacientiem.
Saskāros ar situācijām, kurās trūka skaidras komunikācijas, bija grūtības saņemt nepieciešamo informāciju ārstēšanas procesā, biju spiests aktīvi pats iesaistīties savas veselības aprūpē, par ko tika saņemti pārmetumi, jo izrādās pacienta aktīva iesaiste savas veselības aprūpē ir uztverama negatīvi.
Pēc tam, kad arī pamaniju un norādīju uz absolūti nekorektiem, nepieņemamiem un neprofesionāliem ierakstiem medicīniskajā dokumentācijā, ko veica šī pati iestāde un lūdzu tos izvērtēt un labot, komunikācija ar praksi kļuva būtiski sarežģītāka. Sarunās tika uzsvērts, ka mana aktīvā iesaiste ārstēšanas procesā rada papildu sarežģījumus, taču uz jautājumu, kā tieši mana iesaiste negatīvi ietekmē ārstēšanu, konkrēts skaidrojums netika sniegts.
Laika gaitā, saskāros arī ar situācijām, kad nozīmēto medikamentu un nosūtījumu saņemšana kļuva sarežģīta un pat apzināti kavēta. Atsevišķos gadījumos receptēs tika konstatētas kļūdas vai nepilnības, kuru novēršanai bija nepieciešama atkārtota saziņa un aptiekas iesaiste. Tāpat sadarbības noslēdzošajā posmā risināmie jautājumi tika virzīti tikai uz klātienes vizītēm, neskatoties uz nepieciešamību samazināt nevajadzīgu infekciju risku, kas iepriekš tika ņemts vērā un respektēts.
Tā pat, man radās arī jautājumi par norēķinu kārtību, jo pamaniju, ka no manas veselības apdrošināšanas, nesaskaņojot, tika ieturēti līdzekļi, kam kā izrādās pamatojums no pašas iestādes bija saistīts ar pašu kļūdu labošanu recepšu noformēšanā, kā arī par telefonzvanu no ārstniecības iestādes man, lai izskaidrotu kādēļ bez saskaņojuma noņemti līdzekļi. Pēc tam, man tika norādīts, ka turpmāk šāda veida jautājumi risināmi tikai klātienes vizītēs un jebkāda attālināta recepšu izrakstīšana man tiek liegta, kaut tas jau ir pretlikumīgi. Ņemot vērā to, ka medikamenti man bija nepieciešami, biju spiests pakļauties šai šantāžai un doties uz bezjēdzīgām vizītēm uzklausot visus sev adresētos pazemojumus arī klātienē.
Punktu sadarbībai no manas puses ar šo iestādi pielika īpaši nepatīkama komunikācija pēdējās vizītes laikā, kuras laikā ārste norādīja, ka es viņai neesot patīkams pacients. Sarunas noslēgumā tika pateikts - "cerams, ka vairs netiksimies". Šāda komunikācija no ārstniecības personas puses man šķiet absoluti nepieņemama.
Pēc sadarbības pārtraukšanas un pārejot pie cita ģimenes ārsta, man ir radies iespaids, ka iepriekšējās ārstēšanas koordinācijas jautājumi bija risināmi daudz efektīvāk un pacientam ar sarežģītu diagnozi bija nepieciešama profesionālāka pieeja.
Īpašas izvērtēšanas vērti ir paņēmieni kādus atļaujas šī iestāde izmantot pret pacientiem, kuru ārstēšanu viņi vairs nevēlas koordinēt savas kompetences trūkuma dēļ, vai laika apjoma patēriņa dēļ. Netiek atklāti izrunāts jautājums un rasts risinājums, par to, lai pacients saņemtu labāko iespējamo ārstēšanu, bet apzināti tiek kavēts ārstēšanas process, pazemots pacients, novilcināts laiks ar mērķi pacientu pašu mudināt un piespiest pieņemt lēmumu pamest šo ārstniecības iestādi, manuprāt tā ir atklātā veidā kaitniecība un rada nopietnus reputācijas riskus visai medicīnas sistēmai kopumā.
Neskatoties uz augstāk minēto, vēlos īpaši uzteikt prakses māsu darbu, viņas ir atsaucīgas, profesionālas un operatīvas.
Pacientiem ar sarežģītām vai retām saslimšanām iesaku rūpīgi izvērtēt, vai tiešām šī prakse spēs nodrošināt nepieciešamo ārstēšanas koordināciju, komunikāciju un atbalstu ilgtermiņā.