DEPO DIY - Apsargu patvaļa
20.06.2025. plkst 08:44 samaksāju veikala kasē par diviem maisiem flīžu līmes, divām hermētiķa tūbiņām, putu pudeli un vēl divi mazi maisiņi ar skrūvēm. Viss atrodas uz iepirkuma ratiem un ir caurskatāms, kā uz delnas. Biju vienīgais pircējs pie kases, arī citās kasēs, kuras strādāja, nebija vairāk par diviem (pārsvarā viens) pircējiem. Aiz kasēm stāvēja apsargs un visu laiku skatījās uz mani. Ar visu apmaksāto preci ieliekot pirkuma čeku kabatā, devos pie servisa centra un palūdzu bloku cigarešu. Kamēr pārdevēja iegāja palīgtelpā/ noliktavā, un apkalpoja mani, apsargs stāvēja un uzkrītoši skatījās uz mani. Apmaksāju pirkumu 08:46, ieliku čeku kabatā, uzsāku kustību uz izejas pusi. Tavu brīnumu, apsargs nostājās pretī ratiņiem priekšā un pieprasīja uzrādīt čeku. Jautāju, par kādu pirkumu un uz kāda pamata? Vai konkrēti es, esmu izdarījis likumpārkāpumu? Tomēr, pat aizdomām, saskaņā ar Apsardzes likumu jābūt pamatotām! Pārdevēja sašutusi jautāja apsargam, vai viņš uzskata, ka netika izsists čeks? Pirkumi tika apmaksāti ar bankas karti. Apsargs pamatoja nepieciešamību uzrādīt čekus, lai pārbaudīt kasieru darbu, vai viņas nav kļūdījušās, vai viņas nav ļaunprātīgi ko neierēķinājušas. Kā arī pasaka, ka man ir ļoti daudz preču!? Vai šo "pārkāpumu" var attiecināt uz mani? Vai apsargam nebija pietiekams laiks (2 minūtes), kamēr viņš stāvēja un "gremoja puņķus", pienākt un pārliecināties.? Vai tiešām mani "jāaizkavē", bet faktiski jāaiztur, kad es jau uzsāku kustību uz izeju? Apsargs pieskrēja priekšā ratiņiem un atdūrās pret tiem, pārmetot, ka nav jābrauc uz viņa kājām. Palūdzu izsaukt policiju. Reakcijas ne kādas. "Dod čeku!" Atkārtoti pieprasu izsaukt policiju... atkal ignorēšana. Mēģinu iet uz izeju. Apsargs aptur ratiņus un izsauc pa rāciju palīgspēkus. Atskrien vēl divi vīriņi un sāk stāstīt par iekšējās kārtības noteikumiem. Jautāju, vai tie ir publiski pieejami? Vai tie ir Ministru kabineta, pašvaldības saistošie noteikumi vai likums? Nē, atbild, tie ir iekšējie noteikumi... Normatīvo aktu hierarhiju kāds ir mācījies? Tie ir saistoši trešajām personām? Kāds mani ir iepazīstinājis ar tiem? Izraksts, redz esot pie kases. Un? Ar iekšējās kārtības noteikumiem iepazīstina jau tad, kad ir viss noticis, kad Jūs jau esat veikalā un salikāt pirkumus ratos un esat jau pie kases? Tas ka tur ir A4 lapa, nozīmē, ka Jūs iepazināties? Paziņošanas likums, Saeimas kārtības rullis uc. mums Latvijā nav svarīgs? Jau jaunpienākušajiem vīriņiem mēģinu jautāt kas ir noticis un kādas pretenzijas tieši pret mani? "Uzrādiet čeku!" Un ja es to nepaņēmu kasē? Saskaņā ar Civillikumu, mans pirkuma čeks ir mans līguma eksemplārs! Vēlies pārbaudīt kasieres, prasi no viņām veikala eksemplāru! KĀDS PAMATS AIZTURĒT PIRCĒJU, KURŠ ATNESA JUMS NAUDU? Vēlreiz lūdzu izsaukt policiju un saku, ka neuzrādīšu čeku viņiem. Piebilstu, ka varēju arī to pazaudēt, vai nepaņemt kasē, jo steidzos. Nu jau jautājums kļūst principiāls. Kādēļ man, godīgi samaksājot par preci, jājūtās kā zaglim? Kāds bija pamats aizdomām? Tā arī nesaņēmu atbildi. Taupot laiku uzrādīju čeku, ko jaunpienķušie vīriņi atdeva apsargam, kurš vēl ilgi meklēja čekā sev pazīstamus burtus un bolījās uz pustukšiem iepirkuma ratiem ar "loti daudzām precēm" viņa ipratnē. Tad sekoja lekcija, kuras sākums bija ... "sen jau tā vajadzēja..." negrasījos to klausīties un nu jau parupji stūmu iepirkuma ratus. Lai Dievs man piedod, bet vairāk kā 20 gadu dienestā tiesībsargājošās iestādēs, nebiju tik ciniski pazemots un neesmu atļāvies tā izturēties pat pret tiem, kurus tiesa atzinusi par vainīgiem nozieguma izdarīšanā.
Uz pudeli no šampja uzsēdināja?
Tevi un lv deblušku. Kaifojat divatā
Конёк капкана, шнурок эха, подушка грозы, гвоздь кометы, ранец паука, очки волн, лужа лисицы, мышь бетона, якорь пламени, перчатка тумана.
Kā tev salti štirī. Nekurī daudz, šefs atrēķinās no algas!
Par apsargiem un policistiem parasti kļūst cilvēki, kurus dzīvē bieži ir apvainojuši. Tos, kurus skolā pazemoja un apsmēja. Tie, kuri dzīvē neko jēdzīgu nav spējuši sasniegt. Tā viņi ceļ savu pašvērtējumu.
Arī par saltu tirgotājiem
Табурет тропика, чайник лавы, скатерть тумана, штырь грибов, лента паутины, зуб шторма, банка криков, сундук ветра, крыло камня, мост ворона.
Tu tā mani neiekarosi! Ir jāraksta dzejoļi par mīlestību!
Paldies par šo lasāmvielu, pareizi darījāt! Žēl gan, ka beigās tomēr iedevāt to čeku :(. Man reiz arī gadījās, kad Maximā plauktos ne-atlaides šampis bija ielikts kā ar atlaidi, kad minūti vēlāk lūdzu atgriezt naudu, uz ko man jauki pateica, ka "mūsu iekšējie noteikumi neļauj atgriezt naudu par alkoholu". Kad pretī pajautāju "diez vai PTAC interesē jūsu iekšējie noteikumi?" tā uzreiz saņēmu savu naudiņu atpakaļ :D
Ты умеешь говорить долго и ни о чём. Это талант.