www.sudzibas.lv Ausma Lindermane Ginekologs Par neprofesionālu un necieņpilnu attieksmi

Ausma Lindermane Ginekologs - Par neprofesionālu un necieņpilnu attieksmi

Viena no nepatīkamākajām ārsta vizītēm manā dzīvē.

Mēs ieradāmies uz konsultāciju nopietna veselības jautājuma dēļ. Mana sieva pārvietojas ratiņkrēslā un ir pārcietusi smagu operāciju. Tā vietā, lai saņemtu profesionālu attieksmi un konstruktīvu sarunu, sastapāmies ar augstprātību, rupju komunikāciju un pilnīgu necieņu pret pacientiem.

Ārste uz vizīti kavēja aptuveni 40 minūtes. Taču tas izrādījās mazākais no trūkumiem. Tiklīdz iegājām kabinetā, sākās aizrādījumi un pamācošs tonis. Radās iespaids, ka ārste nav ieinteresēta palīdzēt pacientam, bet gan demonstrēt savu autoritāti.

Visas konsultācijas laikā mūs regulāri pārtrauca, neļāva mierīgi izskaidrot situāciju vai uzdot jautājumus. Jebkurš mēģinājums iesaistīties dialogā izraisīja aizkaitinātu reakciju. Tā vietā, lai saņemtu skaidrojumus un atbildes, nācās klausīties frāzes stilā: “Es šeit esmu ārsts”, “Es runāšu, jūs klausīsieties”, “Pēc pirkstu knakšķa mēs neko nedarīsim”.

Atmosfēra kabinetā bija tik saspringta un nepatīkama, ka kļuva praktiski neiespējami apspriest veselības jautājumus. Nepameta sajūta, ka pacients tiek uztverts nevis kā cilvēks, kuram nepieciešama palīdzība, bet gan kā traucēklis, kurš jānostāda savā vietā.

Īpaši nepatīkami bija redzēt šādu attieksmi pret cilvēku ar invaliditāti, kurš ieradies pēc medicīniskas palīdzības, nevis lai tiktu pamācīts vai pazemots.

Vizītes beigās ārste pat pieaicināja virsmāsu, lai gan no mūsu puses nebija ne agresijas, ne konflikta. Tas radīja iespaidu, ka tiek mēģināts mākslīgi radīt situāciju, kurā pacients tiek pasniegts kā problēmas avots.

Rezultātā bijām spiesti pārtraukt konsultāciju un doties prom. Mēs ieradāmies pēc profesionāla viedokļa un cilvēcīgas attieksmes. Tā vietā saņēmām augstprātību, necieņu un komunikāciju, kas neatbilst tam, ko pacientam būtu tiesības sagaidīt no medicīnas speciālista.
Pēc šīs pieredzes pie šīs ārstes vairs nekad neatgriezīsimies un citiem ieteiktu rūpīgi izvērtēt savu izvēli.