www.sudzibas.lv VCA Jugla Sūdzība par ginekoloģes R.Sunītes attieksmi pret pacientu

VCA Jugla - Sūdzība par ginekoloģes R.Sunītes attieksmi pret pacientu

Vēlos iesniegt sūdzību par ginekoloģes Renātes Sunītes rīcību un attieksmi pret pacientu, kas, manuprāt, ir nepieņemama un neatbilst profesionālas ārstniecības standartiem.

Man bija iepriekš pieteikta vizīte pie ārstes vakara stundās. Šo laiku izvēlējos apzināti, jo dienas laikā man bija citas saistības. Situācija, kuras dēļ pieteicos pie ginekoloģes, bija steidzama, tādēļ savlaicīga ārsta konsultācija bija būtiska.

Apmēram vienu stundu pirms paredzētās vizītes saņēmu zvanu no medicīnas māsas. Man tika paziņots, ka man nekavējoties jāierodas uz vizīti, jo ārste jau ir pieņēmusi ‘pēdējo’ pacientu. Vienlaikus tika norādīts, ka gadījumā, ja nevarēšu ierasties uzreiz, mana vizīte tiks atcelta, jo ārste nevēlas gaidīt līdz iepriekš noteiktajam vizītes laikam un vēlas doties mājās.

Uzskatu šādu rīcību par absolūti nepieņemamu. Pacients, pierakstoties uz konkrētu vizītes laiku, pamatoti paļaujas, ka ārsts būs pieejams tieši šajā laikā. Vizītes vienpusēja atcelšana tikai tādēļ, ka ārsts nolēmis darba dienu beigt agrāk, ir necieņa pret pacientu, viņa laiku un veselību.

Īpaši satraucoši tas ir ginekoloģiskās aprūpes jomā, kur sievietes bieži vēršas pie ārsta steidzamu veselības jautājumu, grūtniecības plānošanas vai grūtniecības uzraudzības laikā. Tieši šajā posmā ir būtiska profesionāla, pieejama un cieņpilna attieksme, kas veicina pacientes uzticēšanos ārstam un veselības aprūpes sistēmai kopumā.

Latvijā demogrāfiskā situācija jau ilgstoši ir viens no nozīmīgākajiem valsts izaicinājumiem. Lai gan to ietekmē daudzi faktori, kvalitatīva un cieņpilna veselības aprūpe ir būtiska videi, kurā sievietes jūtas droši, plānojot grūtniecību un saņemot nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Situācijas, kurās pacientei tiek izvirzīts ultimāts, ierasties nekavējoties vai zaudēt iepriekš saskaņotu vizīti tikai tādēļ, ka ārsts vēlas agrāk beigt darbu, neveicina uzticēšanos veselības aprūpes sistēmai un rada pamatotu vilšanos.

Šajā gadījumā netika ievērotas manas kā pacientes tiesības saņemt iepriekš saskaņotu ārstniecības pakalpojumu. Ja ārsts nevar nodrošināt pacientu pieņemšanu atbilstoši pieraksta grafikam, pacientam par to ir jābūt informētam savlaicīgi, nevis aptuveni stundu pirms vizītes, pieprasot nekavējoties ierasties vai pretējā gadījumā samierināties ar vizītes atcelšanu.

Lūdzu izvērtēt ginekoloģes Renātes Sunītes rīcību. Uzskatu, ka šāda attieksme pret pacientiem nav savienojama ar profesionālu, kvalitatīvu un cieņpilnu veselības aprūpi, kādu pacientiem ir tiesības sagaidīt.

K