Latvijas Samariešu apvienība, Biedrība - Par ķirurģes Lidijas Liniņas diskriminējošu un neprofesionālu attieksmi
15.09.2026. vadītāja veselības pārbaudes laikā ķirurģe Lidija Liniņa (licence A-63896) jautāja manu tautību. Atbildot, ka esmu krievs, viņa vaicāja: “Vai jūs esat pareizais krievs?” un teica: “Ir pareizie un tie, kas ir par Putinu.” Uzskatu to par diskriminējošu attieksmi, kas neatbilst Pacientu tiesību likuma 3. panta 2. daļai.
15.09.2026. apmeklēju Latvijas Samariešu apvienību Bauskas ielā 86, Rīgā, lai veiktu veselības pārbaudi transportlīdzekļa vadītāja apliecības pagarināšanai.
Pārbaudes laikā ķirurģe Lidija Liniņa (licences Nr. A-63896) sākotnēji uzdeva ar veselības stāvokli saistītus jautājumus, tostarp par traumām. Pēc tam ārste man jautāja: “Kāda ir jūsu tautība?” Uz manu pārjautājumu viņa atkārtoja jautājumu. Atbildēju, ka esmu krievs. Tad ārste jautāja: “Vai jūs esat pareizais krievs?” Kad norādīju, ka nesaprotu, ko nozīmē “pareizais krievs”, un jautāju, vai pastāv “pareizie” un “nepareizie” krievi, ārste atbildēja: “Ir pareizie un tie, kas ir par Putinu.”
Uzskatu, ka šādi jautājumi un komentāri nav saistīti ar transportlīdzekļa vadītāja veselības pārbaudi, tiem nav saprotama medicīniska pamatojuma un tie nav pieņemami ārsta un pacienta profesionālajās attiecībās.
Īpaši nepieņemami, manuprāt, ir pacienta vērtēšana pēc tautības un pieņēmumiem par viņa politisko pārliecību. Pacientu tiesību likuma 3. panta otrā daļa nosaka, ka, nodrošinot pacienta tiesības, ir aizliegta atšķirīga attieksme atkarībā tostarp no personas etniskās izcelsmes, politiskās pārliecības un nacionālās izcelsmes, un ka atšķirīga attieksme ietver arī personas aizskaršanu.
Manā ieskatā ārstes izteikums par “pareizajiem krieviem” un “tiem, kas ir par Putinu” bija aizskarošs, diskriminējošs un neatbilstošs profesionālai medicīniskai komunikācijai.
Vēlos, lai šī situācija tiktu izvērtēta un turpmāk pacientiem veselības pārbaudes laikā netiktu uzdoti ar veselības stāvokli nesaistīti jautājumi par tautību vai politisko pārliecību un izteikti šāda rakstura komentāri.
tev vispār nekas no medicīnas nepienākas, jo viss ir ziedots/atdots dandalajevhohlobanderam potumžnaj perermogai:D
Te runa iet nevis par to, kur cilvēks ir saņēmis medicīnisko pakalpojumu, bet gan par ārsta uzvedību, konkrēti runājot, sarunas stilu un pāriešanu no ar veselības saistītajiem jautājumiem uz privātās dzīves tematiem.
Pateicos Jums par to, ka publicējāt Jūsu atsauksmi. Man pēdējā laikā ārsti regulāri ir uzdevuši personīgas dabas, ar manu veselību nesaistītus jautājumus, piemēram, kāpēc vēl mācos, kur strādāju, kāpēc man nav bērnu, ar ko es dzīvoju - ar mammu vai tēti, kādas ir manas attiecības ar manu ģimeni, tika izteikti komentāri par manu ārējo izskatu u. tml. Šādus jautājumus man ir uzdevuši vairāki traumatologi, rehabilitologi un reimatologi. Tiek zaudēts ārsta vizītei veltītais 10 minūšu garais laiks, tas mani vairākkārt sākotnēji bija šokējis un es biju uz mirkli aizmirsusi, ko es gribēju teikt. Es nezinu, kā var risināt šādus gadījumus. Nākamreiz laikam ir jāceļas kājās, jāiet uz reģistratūru, jāprasa atpakaļ nauda un nosūtījums, taču nezinu, ko teiks pretī, bet būs jāmēģina. Diemžēl līdz šim es vienkārši centos neatbildēt un turpināt jautāt manis interesējošos jautājumus. Dažreiz izdevās iegūt ar veselību saistītu informāciju, taču bija reizes, kad arī neizdevās. Lai būtu skaidrāka situācija - no aptuveni 10 ārstiem, tikai ar vienu man ir bijusi cilvēcīga, profesionāla, tikai ar veselības tematu saistīta saruna.