Darba līgums.

Vai darba devējs bez brīdinājuma var samazināt algu?Darba devējs drīkst neizsniegt algas lapas katru mēnesi un ko darīt ,ja darba devējs ir bez pamatojuma mani atlaidis un neatdod nodokļu grāmatiņu?

S Silvija 14.07.2009

Atbildes (4)

P pufa 14.07.2009

darba devējam par algas samazinājumu jābrīdina mēnesi iepriekš un tad vēl mēnesi jāsaglabā vidējā izpeļņa, saprati- vidējā izpeļņa, ne darba alga.algas lapu izsniegšana nav obigāts pasākums, bet ja tev rodas jautājumi par aprēķinu, nodokļu ieturējumu- darba devējam jāsniedz nekavējoties skaidrojums.darba likums paredz, kad jāatdod visi dokumenti, ja uzskati , ka esi bez pamata atlaist- tev tas nav jāpierāda, darba devējam jāpierāda, ka ir bijis pamats atlaist. vērsies darba inspekcijā ar pretenziju. ja viņš nespes pierādīt,, ka atkaidis pamatoti, nāksies tev izmaksāt kompensāciju, ja pierādīs, ka pamatoti- pret tevi nekādas sankcijas nevar būt vērstas.

R Raimis 16.07.2009

Bet ja atlaiž pārbaudes laikā bez paskaidrojuma, ko tad lai dara?

U Uģis riktigais 16.07.2009

Man tas pats bija.Dabu ju iet maksāt sodu,it kā pats būtu pazaudējis,jo jauna darba vieta gribeja to gramatiņu.

B Baņkieris 16.07.2009

Nu paņem un nopērc, vai vismaz nokačā no www.likumi.lv Darba likumu un palasi, tad nevajadzēs uzdot šeit tādus elementārus jautājumus!
1) Darba līgumā tiek norādīta darbinieka darba samaksa (DL 40. pants, 6 daļa);
2) Par grozījumiem esošajā samaksas sistēmā darba devējam ir pienākums rakstveidā informēt darbiniekus vienu mēnesi iepriekš. (DL 62. pants 4. daļa);
3) Izmaksājot algu, darba devējam jāsniedz rakstveidā sagatavotu darba samaksas aprēķinu. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums izskaidrot šo rēķinu. (DL 71.pants);
4) Atbrīvojot no darba darbiniekam ir jāizmaksā atlaišanas pabalsts, nopelnītā alga un jāizsniedz izziņa par nomaksātajiem nodokļiem(DL 128., 129. pants).
Silti ieteiktu tomēr iegādāties šo grāmatu! Par ļaunu jau nenāktu! Nu nemaksā šī grāmata bargu naudu!

Pievienot atbildi

Lejupielādēt failus

Sīkdatnes mūsu tīmekļa vietnē tiek izmantotas, lai darbu tajā padarītu draudzīgāku un efektīvāku lietotājiem. Lai nodrošinātu visu vietnes funkciju darbību, lūdzu noklikšķiniet uz „Pieņemt Sīkdatnes”. Plašākai informācijai iepazīstaties ar mūsu Sīkdatņu lietošanas noteikumiem un ar mūsu Personas datu apstrādes noteikumiem.

Pieņemt Sīkdatnes